Útravaló a bloghoz

Vitriol, mint univerzális megoldás

A blog célja egy kis mosoly varázslása, a néha esetlen vers kezdeményeken keresztül. Elnézést kérek előre is a sok kínrímért, de ha már egy kis oldódást tud okozni néhány embernél, akkor talán már nem születtek meg hiába. Az alkímiai folyamat részletes tárgyalása nem cél, mert akit az szólít meg, talál forrást a mélyebb megismeréshez.

Ahhoz azonban, hogy keretbe tudjuk rakni ezeket a szösszeneteket, néhány alap dolgot fontos ismernünk:
Az alkímia a „nem hétköznapi arany”, az „aurum non vulgi”, előállításának a folyamata, mai szóhasználattal élve, ez a teljes önmegismerés útja, ahol a kiinduló ponton áll az ember, mint „prima materia”. A különféle átalakító, „transzmutációs” folyamatokon keresztül, különböző anyagok felhasználásával és megfelelő adagolásával az alkimista tudatosan elválasztja kívül és belül önmagában is a romlandó és az örökké fénylő arany isteni természetet. Több fázison keresztül, az „oldás és szilárdítás”, a „solve et coagula” módszer alkalmazásával a folyamatosan egymásba átalakuló elemeket/tulajdonságokat próbálja egységesíteni úgy, hogy mindig az adott műveletnek megfelelő fém/attribútum keletkezik. A mellékterméket, vagyis a romlandó tulajdonságokat pedig eltávolítja a folyamatból. A „prima materia” átalakításával végül hozzájut az elixírhez és Világkirállyá válik.

Ez nem más, mint egy tradicionális szimbólumokat alkalmazó önismereti út, amelyen a mai világban is mindenki halad, akinek az iránytűje befelé mutat, és a végső megoldás kulcsát ott keresi.

A belső utat járva az önismereti alkimista gyakran alkalmazza a „vitriolt”, mint egyetemes oldószert a műveletek során. Felismeri, hogy ez egy fontos eszköz a világok kereszteződésében álló emberben hömpölygő öntudatlan folyam megállításához.
A vitriol kénsav, szimbolikusan pedig az önmagunkra következetesen alkalmazott kritikus analitikai szemlélet, amely oldja a mindennapi berögződéseinket. Ha kevés oldószerünk van, akkor képtelenek vagyunk előre jutni, ha pedig sok, akkor a hidegen elemző maró cinikusság túlzottan megoldhat.
A humor, főleg az abszurd formája ilyen vitriol lehet az önismeretben, és segíthet kizökkenteni a beragadt tudati tartalmainkat.
Ez tehát ezeknek a vers kezdeményeknek a célja, hogy a görbe tükrökben fel tudjunk oldódni egy kicsit.

 

V.I.T.R.I.O.L.

"VISITA INTERIORA TERRAE RECTIFICANDO INVENIES OCCULTUM LAPIDEM"
 
"MERÜLJ BELE AZ ANYAGBA, HOGY ÍGY ÁTALAKÍTVA AZT FELFEDEZD A BÖLCSESSÉG KÖVÉT"